Скандинавська міфологія: Тор - бог грому

Скандинавська міфологія: Тор - бог грому

Пантеон скандинавських богів представлений великою кількістю різноманітних істот, але найголовнішою групою божественних створінь, якій тією чи іншою мірою поклонялися практично всі народи Північної Європи, були аси - боги-воїни. Вони жили на небі в неприступній фортеці Асгард, пов 'язаній зі світом людей Райдужним мостом. Як свідчить скандинавська міфологія, Тор - бог грому і блискавок - був найсильнішим і найвеличнішим серед двадцяти семи асів-воїнів. Про нього йтиметься в нашій статті.

Скандинавська міфологія: язичницькі вірування народів Північної Європи

Культуру Норвегії, Ісландії та Німеччини просто неможливо уявити зараз без міфології, яка була основним релігійним віруванням цих народів. Згідно з язичницьким культом, практично кожне природне явище мало свого бога або богиню, але географічне розташування північних країн істотно вплинуло на характер богів скандинавського пантеону.

Довгі холодні зими і суворе літо не мали до появи добрих і милих божеств, тому останні, як правило, суворі воїни, що кожну секунду свого існування борються за добро і мир в небі і на землі. Більшість з цих божеств були прихильні до людей і допомагали їм уникнути неприємностей, але слабких і боягузливих боги жорстоко карали. Адже в умовах суворого клімату немає місця слабкостям і жалям.

Не дивно, що найбільш незрозумілі і страшні природні явища легко пояснювала скандинавам міфологія. Тор, наприклад, був тим богом, який міг викликати грім і блискавки, але застосовував він їх тільки проти велетнів, захищаючи від них світ людей і фортецю Асгард. Саме тому Тор користувався загальною любов 'ю і благоговінням, про його подвиги складена маса кумедних і повчальних історій, за якими можна уявити, якими неймовірними якостями наділяли норовливого аса люди.

Тор - бог грому

Тор вважався сином верховного аса Одіна. У матері йому пророкували богиню Ерд, але, за деякими джерелами, народила цього богатиря інша дружина Одіна - Фрігг. Ще немовлям Тор зумів показати всім богам в Асгарді свій дурних характер і силу. Він з легкістю метав каміння і ведмежі шкури в момент гніву, хоча у весь інший час був милою і добродушною дитиною. Так як Тор - бог грому, то його раптові спалахи люті завжди супроводжувалися спалюючими всі навколо блискавками і оглушливими розкатами грому. Через неврівноважений характер Тор постійно руйнував чортоги Асгарда, і мати вирішила відправити його на виховання до прийомних батьків.

Якщо вірити тому, про що оповідає скандинавська міфологія, Тор був узятий в сім 'ю Вінгніра і Хлори, які уособлюють блискавки і пожежу. Тільки їм вдалося приборкати неймовірний темперамент бога грому і прищепити йому деяке терпіння і миролюбність. Після повноліття Тор був відправлений до батька і матері, щоб зайняти своє почесне місце в піршественному залі Асгарда.

Як виглядав Тор?

Тор - скандинавський бог-громовержець - просто не міг виглядати хилим і пересічним, тому скандинави нагородили його неймовірною зовнішністю і силою. За переказами, він перевершував усіх асів за зростом і вагою, мав могутню фігуру і руду бороду. Коли він сидів на своєму законному місці за столом з іншими богами, то ніяк не міг насититися і встигав спустошити стіл за кілька секунд. Не дивно, що бога-воїна важко було уявити без обладунків і зброї, яким його щедро забезпечила міфологія. Тор ніколи не розлучався зі своїм молотом і поясом, що допомагає йому перемагати найстрашніших велетнів.

На думку скандинавів, від тіла Тора постійно виходив жар, тому Один заборонив йому перетинати Райдужний міст пішки або на колісниці після першої спроби, що закінчився обваленням опор і поручнів моста. Тому, коли Тор повертався зі своїх військових походів, він міг потрапити в Асеолог тільки перетинаючи річку, що розділяє світ богів і людей, вбрід.

Кому покровительствовал Тор?

Незважаючи на всю свою войовничість і неврівноваженість, про що свідчить скандинаво-німецька міфологія, Тор був дуже добрим і виявляв своє заступництво приниженим і пригнобленим. Він часто допомагав селянам, а раби могли розраховувати на те, що потраплять в його будинок Більскірнір, де для них було виділено сорок приміщень.

Багато північних народів визнавали громовержця своїм заступником і однозначно вважали, що перше місце в Асгарді повинен займати саме Тор. Скандинавська міфологія наділила його масою чарівних здібностей. Наприклад, він міг впливати на родючість, а також воскрешати померлих людей і тварин. Небайдужим був грізний бог до дітей і закоханих пар, тому міг благословляти шлюби і служив захисником від дитячих нічних кошмарів.

Деякі легенди свідчать про те, що Тор поблажливо ставився до моряків і всіх, хто часто виходить у море. Тому під час шторму моряки ніколи не лякалися грому, вони вважали, що це Тор виконує свої обов 'язки, захищаючи їх від злісних велетнів.

На чому пересувався Тор у своїх мандрах?

Всі боги Асгарда мали коней, але Тора не міг підняти жоден жеребець. Тому для нього була створена спеціальна колісниця, в яку запрягалися два козла. Вони мали злісний вигляд, а очі їх горіли зловісним вогнем. Оскільки у важких військових походах їжу відшукати було складно, то громовержець щовечора вбивав своїх козлів і, засмаживши їх на вогнищі, з 'їдав з великим апетитом. На ранок Тор воскрешав тварин і продовжував свою подорож.

Чарівний молот Тора

Міфологія забезпечила громовержця амуніцією, без якої він не зміг би перемогти своїх ворогів. Найголовнішою зброєю Тора був величезний розпечений молот - М 'єлльнір. Сам молот символізує удар грому і підвладний тільки самому богу. Після кожного кидка він завжди повертається назад, але навіть Тор не міг утримати розпечену зброю в голих руках. Тому громовержця завжди зображали у величезних залізних рукавицях, що дозволяють метати молот і ловити його, не завдаючи собі шкоди.

Пояс сили: секрет непереможності бога-громовержця

На боротьбу з велетнями Тор ніколи не вирушав без свого поясу - Мегінг 'єрда. Він виглядав як широкий шматок заліза, прикрашений заклепками і кованими деталями. Цей пояс кілька разів збільшував силу Бога і робив його незламним.

Кілька разів хитрі велетні намагалися позбавити Тора чарівних предметів, щоб взяти над ним гору у вирішальній битві, але, на радість асів, громовержець не допускав втрати своїх незамінних аксесуарів.

Сім "я бога грому

Як свідчить скандинавська міфологія, Тор був одружений і мав кілька дітей. Його першою дружиною була велетня, ім 'я якої в перекладі означає "залізний камінь". Вона народила громовержцю двох сильних і сміливих синів, які повинні були зайняти головне місце у відродженому після Рагнарека світі.

Друга дружина бога Тора - прекрасна златоволоса богиня Сіф - була повною протилежністю свого чоловіка. Вона відрізнялася мудрістю і спокійною подобою, в скандинавській міфології вона відповідала за родючість і завжди приходила на допомогу своєму чоловікові у важких ситуаціях. У шлюбі Сіф народила Тору сина і дочку, яка відрізнялася неймовірною силою, успадкованою від свого батька.

Про волосся Сиф, що славиться неймовірною красою, існує одна легенда. Бог хитрощів Локі одного разу підкрався до Сіф і остриг її заради жарту. Побачивши на ранок свою дружину, Тор прийшов у сказ і пообіцяв знищити Локі. Як вибачення той вирушив до гномів, що викували для Сіф розкішне волосся із золота. Чарівні локони моментально приросли до голови богині і стали її головною окрасою.

Молот Тора: амулет народів Північної Європи

Варто зазначити, що прості люди з величезним благоговінням ставилися до чарівного молота громовержця і часто використовували його образ як оберіг. Археологи знаходили на давніх капищах безліч підвісок у вигляді молота, вкритого візерунками і рунами. Найчастіше амулети виготовляли з заліза, яке вважалося металом Тора, і срібла, що нагадує блиск блискавок у нічному небі.

Немовлятам завжди вішали на шию невеликий молоточок на вощеному шнурі, часто це робилося одночасно з нареченням новонародженого. Молот використовували під час одруження, а також клали його на похоронне багаття воїна.

При будівництві будинків селяни вбивали молот в обмежувальні стовпи і освячували їм поріг свого житла для того, щоб ніяке зло і темні сили не змогли проникнути в життя людини.

Поклоніння Тору як спосіб життя скандинавських народів

Бог грому був настільки шанований, що багато обрядів і традицій європейських народів тісно пов 'язані з поклонінням Тору. На його честь названо велику кількість фйордів і бухт у Норвегії, а багато англійських графств мають у своїй назві ім 'я громовержця. До того ж в англійському прочитанні четвер дослівно перекладається як "" день, присвячений богу Тору "".

У багатьох північноєвропейських культурах існувало спеціальне зимове свято, під час якого було прийнято спалювати велике колоду і закликати Тора, здатного принести з собою весну і тепло.

Особливе ставлення в Північній Європі було до червоного кольору. Тор, пишучий жаром і мечучий іскри, асоціювався з червоним кольором. Тому, щоб домогтися благословення бога-громовержця, дівчата на весілля вдягали червоні сукні. А в обручки, аж до поширення на території Північної Європи християнства, повинен був бути обов 'язково вставлений червоний камінь.

Бог-громовержець у скандинавській міфології займав і продовжує займати особливе місце, адже навіть сучасні жителі Північної Європи про всяк випадок носять під одягом маленький молоточок, сподіваючись здобути розташування грізного Тора.