Дивовижні слони - де живуть і які секрети зберігають

Дивовижні слони - де живуть і які секрети зберігають

Слони - найбільші сухопутні ссавці нашої планети. Раніше їхні предки заселяли величезні території, але сьогодні з 40 відомих науці видів цих тварин на планеті можна зустріти лише представників 2 з них (у деяких класифікаціях - 3 видів, але про це пізніше). Про те, де живуть слони сьогодні, які їх видові особливості і про деякі мало відомі факти з біології цих гігантів, піде мова в цій статті.

Систематичне положення

Сучасні слони - це ссавці з загону хоботних, сімейства слонових (Elephantidae). Це сімейство сьогодні представлено всього двома пологами - Loxodonta і Elephas, в кожному з яких по одному виду: африканські та індійські (або азіатські) слони. Правда, про те, скільки видів слонів мешкає на планеті, ведуться суперечки. Вчені досі не дійшли єдиної думки.

У деяких джерелах в окремий вигляд виділені лісові слони в Африці. Далі ми дамо характеристику всім цим видам. Оскільки лісові та африканські слони можуть схрещуватися і давати плодовите потомство, то це робить їх, швидше, підвидом, ніж окремим видом тварин.

Сучасні гіганти

Отже, сьогодні на планеті можна зустріти наступних представників сімейства хоботних:

  • Саванний слон (Loxodonta africana) - найбільший представник виду. Рекордсмен - слон, застрелений в Анголі в 1974 році. Він важив 10,4 тонни. Середній самець важить до 7 тонн, самка - 5 тонн. Висота в холці до 3,8 метрів, а довжина тіла до 7,5 метрів. Відмінна риса - масивні бивні, які у самців досягають 2,5 метрів. Тіло світло-сірого кольору, голова з величезними вухами.
  • Лісовий слон (Loxodonta cyclotis) - порівняно недавно виділено в окремий вигляд. Висота в холці - 2,4 метра. Шкіра сірого кольору з досить густим, порівняно з "" кузенами "", волосяним покривом коричневого кольору. Ще одна відмінна риса - округлі вуха.

Ці два види - представники фауни африканського континенту. Вважається, що філогенетично ці 2 представники слонів розійшлися 2,5 мільярда років тому. Відмінності їх суттєві, але головне, де живе слон. Савани - мешканці саван, а лісові живуть у тропічних джунглях.

  • Індійський слон (Elephas maximus) - представник іншої еволюційної гілки. Ареал, де живуть слони даного виду в природі, фрагментований і обмежений країнами Індо-Малайського географічного регіону. Азіатські слони менше африканських. Їх вага може досягати 5,4 тонни, зріст від 2,5 до 3,5 метрів, а довжина тіла - 5,5 метрів. Колір тіла - від темно сірого до бурого. Відмінна риса - низько посаджені і меншого розміру вуха і не такі великі бивні (до 1.6 метрів). Причому, вони є тільки у самців, і далеко не у всіх. Крім того, слони в Індії - це лісові жителі.

Відмінності є - суть одна

Африканські та азіатські слони хоч і відрізняються за зовнішніми ознаками, ведуть, в цілому, однаковий спосіб життя і залишаються найбільшими представниками сухопутної фауни. Незалежно від того, де живуть слони - в Африці чи в Азії, вони дивовижно розумні і практично не мають природних ворогів.

Слони - громадські тварини. Вони живуть групами з 9-12 самок з дитинчатами, в яких зберігаються родинні зв 'язки і головним в ієрархії є самка. Самці живуть в окремих часових групах або поодиноко і допускаються до самки в період спарювання (еструсу).

У цей час самці слонів в Індії та Африці влаштовують шлюбні поєдинки. А переможець на недовгий час приєднується до групи. Цікаво, що дрібніші індійські самці слонів у період гону поводяться більш агресивно, ніж африканські.

Відомі незнайомці

Не знайдеться людини, яка не бачила живого слона. Ми багато про них знаємо, але вони не перестають дивувати людей.

Великому "кораблю" - багато їжі. Середній слон з 'їдає на добу від 150 до 300 кілограмів рослинної їжі, при цьому в природі на харчування вони витрачають до 20 годин на добу. А добова норма води - 200 літрів. Хочете такого домашнього улюбленця?

Слони погано бачать. Але грозу або дощ відчують на відстані до 10 кілометрів. П 'ятитонна тварина може бігти зі швидкістю до 50 км/год. Вони люблять плавати і купатися. А ось сплять виключно стоячи.

Слони розумні і володіють хорошою пам 'яттю. Інтелект тварини прирівнюється до розуму приматів, а людину, яка його образила, він запам 'ятає буквально в обличчя на все життя. Слони спілкуються за допомогою звуків і ультразвуку, майже як дельфіни, але в цьому випадку звукова хвиля поширюється по землі. А сприймають її слони чутливими підошвами.

А ще зовсім недавно вчені виявили у слонів гени, які захищають їх від раку. У людей такі гени теж є, але, на відміну від нас, слони майже не схильні до онкологічних захворювань. Це обнадіює. А скільки ще сюрпризів піднесуть людству ці дивовижні тварини?

Головний ворог - людина

У цих гігантів у природі практично немає ворогів. На дитинчат можуть нападати великі хижі кішки, але і для них така затія досить небезпечна.

Африканські слони піддаються загрозі вимирання через свої бивні. Їхні індійські сородичі живуть у найбільш густонаселеній частині планети і позбавляються свого природного місця проживання.

Крім того, слони - улюблені тварини зоопарків і цирків. Але в неволі практично не розмножуються. Це велика удача, якщо в зоопарку народжується слоненя. Індійські та африканські слони не схрещуються. А єдине відоме гібридне слоненя померло в немовлятку (воно народилося 1978 року випадково в одному із зоопарків Англії).

А ще - спекотне з хоботу слона вважається делікатесом. Але статевозрілим слон стає до 25 років, а живе до 80 років. Самка виношує слоненя до 21 місяця, потім 2 роки годує його молоком і не спарюється. І рідко, коли народжується два малюка.

Так як же не турбуватися про цих гігантів, які як кораблі, неквапливо борознять простори безкрайніх саван?