Де живуть кенгуру, чим харчуються і як розмножуються?

Де живуть кенгуру, чим харчуються і як розмножуються?

Кенгуру - унікальна тварина. Це єдиний великий ссавець, який переміщується величезними стрибками, спираючись на потужні задні лапи і довгий хвіст. Передні лапи у них маленькі і слабкі, зовні схожі на людські руки. Ця незвичайна тварина веде переважно нічний спосіб життя, а вдень ховається в траві, приймаючи при цьому кумедні пози. Любителям природи і незвичайних тварин буде цікаво дізнатися, де живуть кенгуру, як розмножуються і чим вони харчуються.

Різноманітність видів

Існує 69 різновидів кенгуру, які поділяються на три основні групи: маленькі, середні та гігантські. Найбільшою сумчастою твариною є рудий кенгуру: його зростання в холці становить 1-1,6 метра, а найбільш рослі самці іноді досягають і 2-х метрів. Довжина хвоста додає ще 90-110 см, а вага коливається від 50 до 90 кг. Ці тварини пересуваються величезними стрибками довжиною до 10 метрів, розвиваючи швидкість до 50-60 км/год. Найменший представник цього сімейства - мускусний кенгуру. Його зріст становить лише 15-20 см, а вага - 340 грамів.

Найбільш поширеним видом є рудий степовий кенгуру. За розміром він відноситься до середньої групи і поширений практично по всьому австралійському континенту, виключаючи область тропічних лісів. Найбільш доброзичливий і довірливий вид - гігантський сірий кенгуру, а найагресивніший - гірський валлару. Ця тварина може проявляти необґрунтовану агресію і вступати в бійку навіть тоді, коли їй нічого не загрожує. При цьому валлару воліють дряпатися і кусатися, але ніколи не застосовують потужні задні лапи, як більшість їхніх сородичів.

Місця проживання

Країни, де живуть кенгуру - це Австралія, Тасманія і Нова Гвінея, а також Нова Зеландія. Багато видів цих тварин воліють жити на рівнинах серед густої, високої трави і рідкісних чагарників. Кенгуру ведуть в основному нічний спосіб життя, тому таке середовище проживання дозволяє їм надійно сховатися в денний час. Тварини облаштовують собі великі гнізда з трави, а деякі різновиди викопують неглибокі нори. Гірські види проживають у важкодоступних скелястих ущелинах. Ці невеликі звірячки чудово пристосувалися до навколишнього середовища: їхні лапи стали жорсткими і шорсткими, щоб безпечно пересуватися слизькими каменями. Деревні кенгуру проживають на деревах, вони вільно повзають і стрибають з гілки на гілку, але за їжею спускаються на землю.

Чим харчуються кенгуру в природі?

Кенгуру є травоїдними тваринами. Подібно коровам, вони пережовують траву, ковтають і зригують, щоб зробити її придатною для перетравлювання. Прийом їжі може відбуватися в різний час доби і залежить від температури навколишнього середовища. У спекотні періоди тварини кенгуру можуть цілий день пролежати в тіні, а вночі відправляються перекусити. Однією з найдивовижніших особливостей є те, що кенгуру можуть місяцями обходитися без води. У посушливі дні вони харчуються травою і деревною корою, таким чином насичуючи свій організм вологою.

Особливості розмноження

Розмноження кенгуру в дикій природі відбувається один раз на рік. Розмір новонародженого дитинча становить всього 1-2 сантиметри, він з 'являється на світ абсолютно безпорадним, сліпим і лисим, тому відразу після народження заповзає в сумку на животі у мами і припадає до соска на наступні 34 тижні. Якщо малюк не добереться до сумки і звалиться на землю, мати змушена залишити його: дитинча настільки мале, що самка просто розчавить його, якщо спробує підібрати.

Всередині поверхня сумки гладка, але перед "" входом "" покрита густою, товстою вовною, щоб захищати малюка від холоду і небезпек. За допомогою потужних м 'язів самка здатна закривати сумку так міцно, що може навіть плавати, а при цьому дитинча залишається абсолютно сухим.

Через кілька днів після народження малюка тварина знову готова до спарювання. Завагітнів, самка може призупиняти розвиток ембріона на кілька місяців, поки підростає дитинча, яке вже народилося. Коли кенгуреня настільки зміцніє, що зможе покинути материнську сумку, самка знову "" запускає "" розвиток вагітності і через кілька тижнів на світ з 'являється новий малюк.

Вороги кенгуру

Там, де живуть кенгуру, природні вороги майже повністю відсутні. У рідкісних випадках на дрібних особин можуть нападати лисиці або собаки дінго. Також іноді трапляються напади таких великих птахів, як клинохвостий орел. Єдиний серйозний противник тварин кенгуру в Австралії - сумчастий вовк, але ці хижаки були винищені мисливцями, і в даний момент на планеті не залишилося жодної особини. Як не дивно, найбільшу небезпеку становлять піщані мухи. Ці набридливі комахи впиваються кенгуру в очі, що здебільшого призводить до сліпоти.

Цікаві факти

Кенгуру живуть зграями по 10-15 особин. Як правило, домінантним є найбільший і сильний самець.

М 'ясо кенгуру дуже поживне і майже не містить жиру, тому користується великою популярністю у споживачів. Страви з кенгурятини подають навіть у найдорожчих і розкішних ресторанах вищого класу.

Ці тварини не вміють рухатися назад, вони ходять і стрибають тільки вперед. Жителі Австралії, країни, де живуть кенгуру, вирішили зобразити їх на своєму гербі, демонструючи, що країна теж рухається тільки вперед.

Самиці кенгуру можуть піклуватися одночасно про двох малюків різного віку. Молодша дитина живе в сумці, а старший лише приходить підкріпитися молоком. Для цього у матері є 4 соски з різними видами молока: більш жирним для новонародженого, і насиченим вуглеводами для старшої дитини.

Кілька кенгуру втекли із зоопарків США, Франції та Ірландії, а потім зуміли завести потомство в дикій природі.

Кенгуру унікальні і кумедні. Хоча більшість видів погано приручаються, в багатьох зоопарках світу проживають невеликі зграї цих цікавих тварин, так що любителі природи мають можливість помилуватися ними особисто.